Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

A ruszkik jók grafikában - azaz egy ötös volt csak a biziben

2008.02.12. 12:49 - blogart

Folytassuk,ahol abbahagytuk kicsiny sztárképzőnket. Tegnap mindössze annyi volt a tanulság, hogy ha lehet kikerüljük a cikifesztiválokat és dalversenyeket, bár arra kétségtelen jók, hogy egy kis hírverést csapjunk magunk körül. Csézy például még hónapokig vergődött volna az ismeetlenség félhomályában, ha nincs ez a bárgyú dalverseny.

 

ÉS MOST A BORÍTÓ

Szóval ott hagytuk abba, hogy borító és Fever. A fotók kész lettek, elég jól sikerültek és meg is kapta a formátumokat egy kiváló grafikus szakember, aki a kisujjából rázogatja ki a borítókat.

Következzen egy portré: Marjai Zoltáné, aki közel egy évtizede tervezi a Cd és DVD fedeleket. Összefoglaljuk vele, hogy mi a helyzet borító kapcsán Magyarországon. Blogart riport következik. Hampfri Blogart=H.B.:)  

 

 

H.B. -Hányadik borítónál tartasz?

Csöppnyi gondolkodás után kérdő hangsúllyal érkezik a válasz.

Marjai: - Háromszáz?  Kb. háromszáz... Azt hiszem.

H.B.: - Milyenek voltak az elsők és hol jársz most?

Marjai:- Azért én észreveszem a különbséget... de hát nyilván nem lehet összehasonlítani a régieket és a mostaniakat. Egy kezdő grafikus - elvész a photoshop rejtelmeiben - és könnyen digitális majálist varázsolt effekthegyekkel. Sok az improvizáció is az elején. Az évek múlásával aztán egyre inkább letisztul a dolog. A trend a minimáldesign felé halad.

H.B.:  Figyelni kell, arra, hogy mi készül szerte a világban?

Marjai:  Én figyelem... Muszály megnézni, hogy hol tart a dolog és ettől még nem veszítjük el az eredetiséget. A végeredmény úgyis sokféle impresszió hatására alakul ki: csak az egyik hányad a trendek által diktált "tempó".

H.B.: És mi van még?

Marjai: Hát a zene!:) Viccet félretéve, ilyen tényezők, mint kiadó, zenekar: ki, milyen formában szól bele az alkotásba. Én szeretem, ha a zenekar végigkíséri a munkafázisokat és hozzáteszi a saját elképzeléseit meg ötleteit. A baj az, hogy a munka során elég ritkán találkozunk az előadókkal. Inkább a kiadó művészeti vezetőjével egyeztetünk és elég gyors döntési fázisokban véglegesedik a borító. És nem utolsósorban persze a zene is inspiráló, meg a műfaj.

H.B. Szóval hallgatsz zenét?

Marjai: Persze, ez azért az egyik legfontosabb része a dolognak. De azért nem muszály mindennek tetszeni...a munkát akkor is el kell végezni.

H.B. Kik a legjobb grafikusok ma a világban?

Marjai: A ruszkik...oda kell figyelni rájuk.

H.B. Nálad hogyan indult a dolog? Hogyan lesz valaki grafikus?

Marjai: Ez speciális... én a Pannónia Filmstúdióban kezdtem kézirajzos animációt tanulni, de igazóból úgy indult, hogy a suliban a bizonyítványomban csak egy ötös szerepelt, az is rajzból:). Szóval ez eleve eldöntötte az irányt. A borítózás pedig úgy jött, hogy a testvérem, aki mellesleg nemcsak grafikus, hanem marketingben és az üzleti életben is elég jól mozog jó szerződéseket kötött az akkori kiadókkal, így szépen csordogáltak a megrendelések.

H.B.: Fel lehet ismerni egy Marjai Zoltán borítót?

Marjai: Biztos vannak felismerhető jegyek. A kollégák például kiszúrják ki, mit csinál. Nekem főleg az általam használt színvilág ilyen jellegzetes. Arra gondolok, hogy harsány dolgokat csinálok, figyelemfelkeltő forma és színvilágban. De, hogy ez konkrétan  megfogalmazható-e azt nem tudom, bízzuk inkább az esztétákra.

H.B.: Mit ajánlasz a szárnypróbálgató zenekaroknak borítóügyben?

Marjai: Érjék el a kiadóknál, hogy beleszólhassanak az tervezésbe, mert akkor biztosan olyan dolog fog születni, ami elnyeri az ő tetszésüket is. Egyébként mindenki elégedett szokott lenni a végén, de érezni kell a felelősséget a zenekarnak is, hiszen a borítóval fogják azonosítani őket.

H.B.: Van kedvenc munkád?

Marjai: Közhely, hogy mindegyik saját gyerek, de talán a Hooligans: Szenzáció-ja és a Zanzibár Érintése...Az előbbinél például tipográfiát is kellett alkotni, ami azóta is a Hooligans logoja, tehát a dolog túlnőtt a borítón és emblematikus jeggyé vált.

H.B.: Vannak-e ma a piacon különleges borítók?

Marjai: Elvétve...és ez büdzséfüggő elsősorban. A költségvetés nem nagyon engedi, hogy egyedileg megrajzolt, szabadkézzel megfestett, sokoldalas borítók készüljenek. Néhány évvel ezelőtt még azért előfordult. Most a maximum négyoldalas variációkat rendelik meg, mert nincs lehetőség plusz százötvenezres tételekre. Én azért szabadkézzel is rajzolok karaktereket nemcsak a fotót meg a kliséket használom, de nagyon egyedieskedésre sajnos nincs lehetőség. A piac diktál a művészetnek pedig szárnyát szegik olykor a megrendelők... de az így van majd minden területen, ahol a kreatív találkozik a marketing szektorral...

Marjai Zoltán weboldala: www.mzgraphx.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr36336178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása