Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

Hip-hop életre halálra?

2008.01.30. 12:10 - blogart

HAMPFRI BLOGART ma szabadságon lévén Prof Artinton oszt egy súlyos igazságot, amit igazából egyedül a régi jóbarátnak szán, de hátha ti is vonhattok le belőle tanulságokat. Jöjjön a levél.

Hello, itt Prof.Artinton
Tegnap beszélgettem egy testvér szintű jóbarátommal. A hip-hop-ról. Tudni kell róla, hogy komolyan beleásta magát a nyugati parti zenébe, iszonytató mennyiségben veszi a hozzáférhető, rendelhető zenéket, ráadásul maga is egyengeti a saját kis projektjét. És már sztár is volt ezelőtt vagy tíz évvel és pont ezzel van a probléma. Feledné az akkori népszerűséget. Most már az underground felé húzna inkább és szomorúan teszi hozzá, hogy nem tett jót neki a tíz évvel ezelőtti rapperkedés, mert így most nincs túl nagy hitele a mai hazai hip-hop előtt. Egy kicsit túlhaladottnak tartja az akkori szövegeket, gagyinak a zenét…de hát ennyire futotta akkor, 1996-ban.


Miért írom ezt le? Mert te is meg fogod haladni a szerzeményeidet, mindig jobb és jobb akarsz lenni és ez az íve a fejlődésnek. Nem kell szembe köpnöd magad, ha technikailag, tudásban, világnézetben változol és egy tíz évvel ezelőtti felvétel esetleg már nem úgy érint meg, mint akkor…persze ha már akkor sem hittél benne, az más. Akkor leköpheted magad.

Az elmúlt másfél évtizedben engem már nem nagyon érdekel, hogy mi van kint és idehaza a hip-hop-ban. A rap zene egy kicsit átlényegült nálam. Nem akarom átvenni és átadni azt az életérzést, amit San francisco-i vagy Los angelesi bandák és figurák ottani hétköznapjaiból fakadnak. A műfaj nálam saját önkifejezést jelent és ez visszahat magára a stílusra: magyarán alakítja azt. Az ember eldönti, hogy kinek szeretne alkotni: rétegnek, hip-hoppereknek, telepi vagányoknak…Én embereknek. Így döntöttem. Olyanokhoz is akartam szólni, akiknek nem intravénásan adagolják a rap-et, olyanokhoz is, akik a szakmán kívül állnak. (lásd itt a dilemma: most akkor kinek csináljuk a zenét szakmának a közönségnek, vagy a fikázó majmoknak, akiknek semmi se jó.)

Szóval testvérem és barátom azt akarom mondani, hogy a mai hip-hop M.O.-n -  tisztelet a kivételnek – egy nemlétező jelenség, odakint pedig egyre inkább ismét szociális kérdés. Itthon a műfajt hálistennek senki sem tudta kisajátítani magának: és úgy érzem pont ezért mindenki elfér a Klubban. Siska nem fogja a Ludditák táborát apasztani, Ludditák nem fognak featuringelni Fankadeli-vel, - bár ki tudja?. Ja, és bandaháborúk sem lesznek – pedig biztos volna jelentkező, aki szívesen befizetne egy ilyen szabadidős programra.

Senki sem tiltja meg neked, hogy oda tartozz, ahova akarsz s onnantól abból a perspektívából ítéld meg korábbi önmagad. A siker már régen is megvolt, ami azt jelenti, hogy a közönség szeretett téged: jó volt az előadás. Hát ha kell, tessék tovább lépni, mindannyian azt tesszük anélkül hogy a fiók mélyére süllyesztenénk a régi albumokat… a fejlődésnek nemcsak egy lehetséges iránya  létezhet.

 

Üdv mindenkinek: Prof. Artinton

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr15317702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása