Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

Add ki magad, avagy mi van, ha magánkiadás?

2008.01.24. 17:26 - blogart

Jogos a kérdés! Miért ne lehetne kihagyni a kiadót? Ha van hozzá elég muníciód, megteheted. Tehát magánkiadás!
Ez megint legalább lehet kétféle. Szerzői: ami annyit tesz, hogy a te alkotásod zenétől a szövegig és akkor te garantálod az ARTISJUSnak, hogy ez így is van és simán megjelenteted magánkiadásban. Azért tudunk olyan szerzeményekről, amik függőszámlán gyűjtik a sok-sok lóvét, mert egyszerre több szerző is bejelentkezett rá és az eredete vitás! Főleg a mulatós műfajában találunk ilyeneket, mert az egy elég profán terület. Kérdezz csak rá ki írta az Aranyesőt mondjuk...
Kitöltöd a műbejelentőt, kapsz az Artisjustól egy bólintást papíron, hogy mehet, ezt bemutatod a CD-t gyártó sokszorosító cégnek és máris nyomják az anyagot.
Kicsit bonyolultabb, ha több a szerző, mert itt nyilatkozatok kellenek mindenki részéről, s már nem tipikus magánkiadásról van szó. Ilyenkor szoktak létrehozni vállalkozószellemű egyének kis magánkiadócskákat, amik egy két projektre állnak össze, majd beleállnak a földbe s egy csomó tartozással lelépnek az ügyvezetők. Némelyik külföldre távozik és nem mer hazajönni.
A szerzői jogdíjakat ilyenkor általában előre be kell fizetni a kinyomott hanghordozó darabszám után, ami rögtön előre többszázezres tétel.
A gond ezeknél a kiadványoknál is a terjesztés. Fura helyzet, hogy a magánkiadványok végül multik terjesztői szerződésével azok hálózatában kötnek ki, de így sem biztos, hogy a legyártott CD polcra kerül és a rajongók meg tudják venni.
Saját erős terjesztés baromi ritka és nagyon komoly kapcsolatrendszert igényel hihetetlen kavarás és energiabefektetés mellett.
Önjelölt menedzserek általában ezzel szokták magukat fényezni: -Figyelj én majd polcra teszem, megvan a csókos és mindehol ott lesz az anyag...Aztán csak hallgasd a magyarázkodást: most elutazott, ebben a hónapban már nem, leváltották a csókát és még nincs újraépítve a kapcsolat stb...szóval nehéz...
Újító jellegű megoldás az ingyenes, vagy fizetős letöltés a netről. Előbbivel a United próbálkozik most, de volt külföldi példa (Radiohead). Állítólag a közeljövőben egy kilencvenes évekbeli funkycsapat feltámadása lesz még fizetősen letölthető, vagy interneten rendelhető, ha ragaszkodik valaki a kézzelfogható, borítós formátumhoz.
Tőled függ tehát, hogy melyik úton indulsz és milyen megjelenési formát választasz.
Én drukkolok a "netes kiadványok" sikeréért, akár fizetős, akár ingyenes és kiváncsian várom, hogyan alakul itthon a dolog. Az biztos, hogy a foirgalmazás, terjesztés és terjedés átalakulóban van. Nézzük meg például: van egy rohadt tehetséges fiatal DJ, úgy hívják DJ Mill. Keressetek rá. Ő az új generáció, aki már ezer százalékban a virtuális tér adta lehetőségeken lovagol - a több tízezres letöltés egyelőre mellette szól. A nullás bevétel meg a dolog ellen... de ez még változhat. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr64310253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.01.25. 11:55:37

A netes 'kiadásnál' hogy jön képbe az Artisjus?

Mi dzsesszt játszunk főleg, általában ismert a szerző kiléte

Ha felvesszük pl a The girl from Ipanema-t, és feltesszük a honlapunkra, akkor az jogdíj-köteles?
(a dal a '60-as évek elején íródott, tehát nincs még hetven éves)

És ugyanez a 'Man I Love' esetében?
Ami a huszas években íródott, tehát túl van a bűvös hetvenen?

És ha saját szám, akkor is kell fizetni az Artisjusnak, nem?

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.01.25. 12:08:17

Iegn, elvileg jogdíjköteles, ha közzéteszitek. Játszani lehet bárhol-bármikor, de ha felvételt készítesz belőle, akkor jogdíjköteles. Mellesleg a koncertet követően is le kell adni a játszott zenék listáját...Elvileg:)

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.01.25. 12:12:22

A bűvös hetven után nincs jogdíjfizetési kötelezettség. De egy pár éve van például előadói jogdíj is, ami például az előadásban közreműködő zenészeket, énekeseket illeti. Egy másik egyesület intézi.

Saját szám után is kell fizetni, ha céges magánkiadásról van szó, de ezt vissza is kapjátok az éves számfejtést követően. Az Artisjus nagyjábólnegyedévenként utalja az összegeket, de van koranyár késő tavasz környékén egy nagy jogdíjfizetés, amikor a tévéjátszások, előadások, eladott üres hanghordozók stb. után számfejtik a pénzeket. Ekkor folynak be a nagy pénzek a sikeres szerzőkhöz.
süti beállítások módosítása