Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

Hogyan legyen kiadónk!

2008.01.22. 11:05 - blogart

Kész vannak az első demók, nagyjából stúdióminőségben és elég jól keverve. Hogyan tovább. Ne abból induljunk, ki, hogy van befolyásos apuka, aki majd bevisz az RTL-klub reggeli műsorába, meg szerez telefonszámot a kiadó döntéshozójához.
Nagyjából minden sztárcsapatnak és előadónak megvan a maga sztorija arról, hogy miként kezdődött és hogy jutott az első szerződéshez. Vannak átfedések és általánosságok, de azért minden történet egy kicsit más.
Először is térképezd fel, hogy melyik kiadó milyen kiadványokat gondoz, mert ha a stílusodból és műfajodból már van a palettáján előadó, akkor oda felesleges bekopogni. Ha műfajteremtő, vagy honosító vagy, akkor pedig érdemes azt a kiadót választanod, amelyik elég nyitott és esetleg hasonló külföldi projektekben már van tapasztalata.
Ha már megtudtad ki a döntéshozó, próbálj személyesen találkozni vele, de kerüld a szereotíp helyzeteket. Abból indulj ki, hogy a pozícióban lévő figura asztalán ott tornyosulnak a demoCD-k. Ha csak ránéz a sokaságra már háta közepére kívánja az egészet. Úgyhogy ne küldj postán Demot és ne hagyj az asztalán semmit. Érd el, hogy ott, akkor hallgassa meg az általad legjobbnak vélt számot, s közben figyeld az arcát, mert az sokat elárul. Legyen nálad mindig MP3 lejátszó és otthagyható CD is, de ezt csak akkor, ha tényleg látod, van értelme.

Az első találkozó valószínűleg rövid lesz, de ezalatt ne felejtsd el felsorakoztatni azokat a plusz tételeket, amit szerződés esetén te raksz hozzá a produkcióhoz: ilyen lehet a lemezborító grafikai terve, a klipkészítés, vagy a maxilemez költségeihez történő hozzájárulás, esetleg szponzorok berántása. Ez már jó tárgyalási alap, biztos, hogy továbblendíti és felgyorsítja a folyamatokat. Ezek a hozzáadott részletek a royaltiarányaidat is kedvezően befolyásolják.

Törekedj arra, hogy minél előbb legyen aláírt szándéknyilatkozat a kezedben és tanulmányozható szerződéstervezet... Előbb azonban mindent jól rágj át, nem kell kapkodni. Ne hagyd ki az ügyvédet sem, mert a közel ötven oldalas szerződésekben gondosan elbújtatják a kisördögöt... A héten átnézünk egy szerződést, hogy pontosan mire is készülj!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr32306954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pejani 2008.01.30. 15:33:07

Csináltunk egy elég korrekt albumot, remek stúdiómunkával, majd kitettük a netre ingyé'.

Azóta nem 150, hanem 800 ember jön el átlagosan a koncertünkre, a weboldalunk reklámértéke a nulláról hatalmasat erősödött, és mikor kiadtuk a lemezt -saját pénzből, csak neten volt rendelhető- 999, egyesével dedikált példányba, hamarabb megvették, mint ha minden boltban kapható lett volna.

Részemről ennyibe lezárom a jogdíjas-kiadós-promóciós huzavonát. A jó együttesek a koncertekből is megélnek, ennél jobb mérce szerintem nincs. Nem vagyunk gazdagok, a jegyárak is majdnem alacsonyak, de ezzel a húzással elértük a heti 2 koncertet, nem kell 6-kor kelni és dolgozni menni és saját emberekkel dolgozhatunk...

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.01.30. 22:12:15

Mondom, hogy drukkolok ennek az irányzatnak is. Egy most induló formációval éppen ezt az utat járjuk mi is. Más dimenzió, de biztos, hogy sikeres lesz a dolog így is. Gratula még egyszer. Azért írhattál volna valami webcímet, mert kiváncsi lettem, gondolom mások is.
süti beállítások módosítása