Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

Egy pici vágás!

2008.01.03. 12:43 - blogart

Panaszkodnak a régi motoros videostúdió tulajdonosok, hogy a munkák el-elmaradoznak. A mai kliprendezők laptoppal a kezükben mászkálnak és csitt-csatt vagdossák az anyagokat odahaza. Ez részben így is van. Korábban én is elájultam a több százmillás vágóstúdiól csilivili ketyeréitől és a tudástól, amit azok a gépek tudnak videoszerkesztés terén. Ez azonban még a Kilencvenes évek elején volt, amikor a személyi számítógép még csak 386-486 formátumban létezett. Azóta ugye fenekestül felfordult a világ. Egy komolyabb otthoni PC-n, akár egy Jurassic parkot is meg lehet animálni és erre sokan rá is jöttek. A rendezők közül ma már sokan saját videostúdióban tudnak dolgozni, hiszen a felállítási költségek jóval földközelibbek, mint tizenpár évvel ezelőtt. A kész anyagot pedig egyszerűen kiírják egy DVD-re, majd arról egy másik stúdióban DigitBeta, vagy Beta Sp másolatokat készítenek, ami már tv kompatibilis formátum. Így a profi utómunkastúdióknak megmaradt egyelőre a műsor gyártás, de  ők is áttértek ezerrel a számítógépes vágásra, hiszen ez a lehetőség már nagyon adta magát.
Ha érdekel a dolog, a videóvágás rejtelmeibe te is beleáshatod magad, de nem árt előtte a gépedet egy kicsit felturbóznod és ellátnod egy-két kiegészítő dologgal. Ilyen például egy profi videokártya - nem a grafikai, játékra való kártyára gondolok - hanem azokra a pár százezerért kapható cuccokra, amikhez járnak plug-in programok és egyebek, amik a reeltime, nem renderelős dolgozáshoz kellenek. Ezek a kártyák tudnak effekteket, digitális trükköket, vágási stílusokat, amiket neked csak használnod kell. Azért a filmes szakma ezen területét nem árt megismerned, mert különben azt sem fogod sejteni, mik a lehetőségeid.
Egy három és fél perces videoklippel sokat lehet tökölni a vágásnál. Fehérvillanásokkal, áttűnésekkel, éles, vagy kétkockás vágásokból akár több százat is fek kehet pakolni, ha ez az igény, de órákat lehet bíbelődni az átszínezéssel és fényeléssel is. 3D-ről már nem is beszélve, mert azt előtte egy harmadik programmal mondjuk 3D StudioMax előre el kell készíteni, majd videofile renderelni belőle és elhelyezni a videoszerkesztő programmal a készülő klipbe. Szóval azért nem olyan egyszerű, bízd inkább  olyanokra, akik már csináltak ilyet.
A végén - több tízórányi utómunka árán - akár lehet egy pofás kis videokliped, amit már csak el kell helyezned a médiában, de erről majd egy későbbi fejezetben. Annyit azért elárulok: rohadt nehéz dolgod lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr44283080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása