Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

HOGYAN KÉSZÜL A KLIP - Konkrétan

2007.12.19. 12:03 - blogart

Mondjuk egy forgatási nap így fest. Reggel korán nyolcórás technikai kezdés. Ami azt jelenti, hogy a vilko, meg a kameraautó a technikussal kigördül a telephelyről. Rendező és résztvevők, akik már az elején is kellenek a kamera és a lámpák elé, talán már szintén úton a helyszín felé.
Találkozó 8.30-kor.
Helyszín rendben, minden kinyitva, megközelíthető, birtokba vehető. Világosítók világítanak, technikus a kamerát rakja egybe, asszisztens feliratozza a kazit, scriptet előkészít.
Playback technika összeáll, fények is, kamera mozgatásáért felelős egységek, jimmy, fahrt sín o.k.stb... Sminkes-fordrász-stylist-kellékes lázasan dolgoznak a szereplőkön, akik már tűkön ülnek, alig várják a forgatás kezdetét. Tizenegy körül kezd forogni a kamera előszőr élesben. Rögzül a dal egyszer-kétszer-sokszor a kockapontos forgatókönyv - ha van ilyen -  szerint, majd helyszínváltás, átvilágítás, öltözék csere. Délután három körül végzi ki a stáb az első helyszín kihasználható beállításait, majd átcuccolás a következőbe. Szerencsés esetben ez nincs messze. Mondjuk a szomszéd kerület. Kevésbé szerencsés helyzet, amikor egy másik városba vagy vidéki helyszínre kell leutazni. Ésszerű távolságok esetén még egy esti-késő esti forgatással ez is kivitelezhető egy nap alatt, de a stábról szokás szerint mind a hét bőr lenyúzva. Megszokták már, le a kalappal előttük: szinte minden napjuk így telik. Ja és még valami, az egyetlen szakma a tévés és a filmes, ahol az ténylegesen dolgozó, kétkezi munkát végző mukik bére - kényszervállalkozó mindegyik - az utóbbi tizenpár év alatt szinte semmit sem változott, sőt csökkent. Ez bármily hihetetlen, tényleg így van: a napi gázsik alig változtak operatőr, világosító, technikus, editor szinten... Ez is hozzátartozik a képhez: a filmes szakma közkatonái egy kicsit bele lettek rángatva a vállalkozás rideg, könyvelői világába és most már kifejezetten rosszul állnak a dolgaik.
Amikor elhangzik a poénos "kikapcs, lebont, megsértődik, hazamegy" beszólás már mindeki egy kicsit zombi: éjfél, hajnali egy mire a lelkek, s a hozzá tartozó porhüvelyek ágyba kerülnek. A nyersanyag a rendezőnél, aki másnap reggel már a montírozó stúdióban kezd: hogy a script-ből kiszedegesse a kliphez felhasználható legjobb mozgóképeket.
Vágásról a következőkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr24269221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása