Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

Hogyan készül a klip! Változatok a mikéntre

2007.12.14. 14:06 - blogart

Tegyük hozzá a címhez: Magyarországon. Tulajdonképp háromféle képpen. Az alábbiakban olvashatsz róluk, kezdjük az első típussal.

1. LAZA UJJGYAKORLAT félprofiknak
Lemezkészítés küszöbén álló, szerencsétlenkedő félamatőr társulat, maguk által kiválónak gondolt kreatívval és ötletekkel rendezőt keresnek. Rendező-operatőr már jól rögzült rutinnal blokkolja az agymenést és vázolja a lehetőségeket, közli az összeget, amibe ez kerül. Zenekar dob egy hátast és futnak jópár kört, mire előteremtik haveri szponzoroktól az összeg töredékét. Cserébe mindenki benne akar lenni a tévében vagy személyesen, vagy a vállalkozásával. Rendező karakán és közli, kik kerülhetnek a képre és kik nem, illetve tajékoztatja a megrendelőt, hogy direkt reklámmegjelenés, termék és felirat kilőve, mert a csatornák nem fogják játszani a művet (kivéve Budapest Tv, Hálózat Tv, Atv és a többi szélsőség.) A csökkentett büdzséből rendező ugyanúgy megkapja a gázsiját így semmi akadálya annak, hogy a honi kliparzenál egy újabb gagyi, de nézhetetlen alkotással gyarapodjon, amihez persze a rendező sem szívesen adja a nevét és szakmai körökben kikacsintós módon magyarázkodik: - én mondtam, hogy ennyiből, ennyire futja!

2. Az ÖNJÁRÓK
Vannak a hozzáértők,akik jártasak valamennyire a média és klipkészítés világában. Ez a legjárhatóbb út egyébként, Artinton Prof is ezt ajánlja. Ebben az esetben az előadó maga gyártja menedzseli, véglegesíti a videoklipet. Összehasonlíthatatlanul gazdaságosabb, önállóbb megoldás bárminél. Ezt az utat járja mondjuk a Crystal is, de akad még néhány zenekar, akik egy kézben tartják a szálakat. A végeredmény tetszetős, mert több energia és talán pénz jut egyedi megoldásokra. Hátránya a kontroll időnkénti hiánya, illetve a szakma fitymáló irigysége. Mivel sok éhes száj kimarad a megvalósításból, a készítők számíthatnak a rosszízű beszólásokra, illetve a "baráti" média elzárkózására, ami csökkentett számú megjelenést eredményez. Persze, ha átütő sikerű a zene és szép a klip, akkor ez ledönti a felemelkedő papírmasé falakat.

3.
A gazdag produkció érthetetlen, és kusza viszonyrendszerek eredménye. Itt a zenekar nem foglalkozik anyagi dolgokkal, mert a projekt mögött álló kiadó, vagy producer már ezt megtette helyettük. Nem kell alkudozni, csak pontosan megjelenni, és szót fogadni, átélni a klipkészítés röpke napjait. ( általában azért egynapos forgatások a jellemzők) A tehetős projektek klipjei használhatják a filmgyár, vagy színházak klipjeit, ott vannak a sztársminkesek, fodrászok, stylistok, ami a végeredményen azután nem mindig látszik, de azért ott vannak és a gázsit tuti, hogy felveszik. Egyébként a filmes, klipes, reklám világba belecsöppenő kozmetikusok, sminkesek, fodrászok, stylistok iszonyú önbecsüléssel nyomják magukat, ők méltán a legjobbak, akik mindent jobban, máshogy, nemzetközibb módon tudnak a másiknál. Az idősebbek egy kicsit szerényebbek és nem is vesznek részt annyira a tülekedésben. Itt minden adva van, csak a lelkesedés hiányzik: átlagos dolgok születnek ebből a megoldásból. Iparos munka a javából rengeteg beledumálóval.

Persze sterilen ilyen-vagy olyan klip nem létezik. A tiéd lehet, hogy a három ötvözetéből fog összeállni.Mindenesetre légy résen és legyenek jó megérzéseid: ismerd fel mi a te érdeked és mikor utaznak csak a néhány százezres bevételekre a segítségedre lévő alkotók!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr98263852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása