Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

Örményt ölni Magyarországon...

2012.09.03. 09:58 - blogart

Mocskos ügy! Félelmet keltő. Mi az üzenete? Előre bocsátom, apám révén örmény származású vagyok. Amennyire édesanyám révén magyar és ezt fontos leírni bármi előtt, hiszen Itt élek sok száz örmény származású honfitársammal együtt és rajongva szeretem ezt az országot, bármilyen nehezek is a hétköznapok. Sosem féltem, minden nap úgy kezdem a napot, hogy van hitem és vannak terveim. Három pici gyermek mellett ez a legkevesebb...nem?

De most mintha elbizonytalanodtam volna... A gyilkos, aki azért öltött egyenruhát, hogy minél több örményt mészárolhasson, néhány éve Budapestre érkezett Azerbajdzsánból. Onnan, ahol még a huszadik század végén is pogromszerűen törtek rá ártatlan családokra lakásaikban, fényes nappal az utcán gyilkolták le őket, csak azért mert keresztények és örmények. Ez még Bakuban, Szumgait-ban történt, abban az országban, amit itthon az idei Euróvíziós dalfesztivál fénypompás díszleteiből ismer csak az egyszerű magyar ember. Pont azt tette ez a Budapestre keveredett szörnyeteg is, amit a pogromokból otthon már megtanulhatott. Éjszaka, álmában tört rá örmény diáktársára, a Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában és egy baltával brutálisan kivégezte őt...

Sokkolta a magyarországi örmény közösséget, ami akkor megtörténhetett. Világossá vált sokadszorra, hogy a vérgőzös gyűlölet nem áll meg az országhatárok előtt, hanem repülőre száll és megkeresi az alkalmat, hogy gyászt és fájdalmat okozzon. Az azeri gyilkos néhány év - az azerbajdzsáni börtönökhöz képest ötcsillagos ellátást nyújtó - magyarországi fogva tartás után, egy különös - bár kiábrándítóan kézenfekvő, érthető és pitiáner módon beárazott -  diplomáciai kufárkodás eredményeként ma Bakuban ünnepelt akcióhős és előléptetett katonatiszt.

Örményt ölni dicsőség! Ez a ma igazi Azerbajdzsánja, ez a hivatalos álláspont és ez az üzenete az egész mocskos ügyletnek, a hazai és a világ valamennyi örményére nézve. Ebben a vérfagyasztó országimázsban működött együtt stratégiai partnerként Magyarország ( úgy értem Magyarország néhány politikusa ). Megalázó, félelemkeltő, szégyen, hogy üzleti érdek és politikai mindenek felettiség felülírhat emberséget és jóérzést, terrort támogat és azt sugallja: Jöjj Budapestre, ha örményt támad kedved gyilkolni és nemzeti hős leszel! 

Az azeri baltás gyilkos elengedése több mint szerencsétlen, jóhiszemű ballépés. Több mint fájdalmas amatőrizmus. Minden határon túl megy. Egy hazai dolgos, szorgalmas kisebbség lekezelő arcul csapása. Én még emlékszem, amikor MÖBK ( Magyar Örmény Baráti Kör ) feliratú sárga mezekben egy csapatban fociztam Orbán Viktorral egy jótékonysági meccsen. Ő talán elfelejtette már  és ártatlan lelkű gimnazistaként én sem hittem volna, hogy néhány évvel később inkább gyilkosokkal játszanak tovább egy csapatban a világpolitika egyre rémisztőbb Arénájában. Hölgyeim és Uraim, ezen a szinten már nincsenek véletlenek. Letagadhatatlan, hogy a külügy részéről tudtak és számoltak is a lehetséges következményekkel. Minden irányból szóltak a riasztók, érkeztek a figyelmeztetések. Mégis meg kellett lépni! Miféle mocskos érdekből? Persze minden jogszerű volt, és a nemzetközi törvényeknek megfelelő, Azerbajdzsán mégis magasról tesz ígéreteire és ránk is, miszerint a gyilkosnak folytatnia kell büntetésének letöltését. Ehelyett azonnali kegyelemben és számos juttatásban részesült. Ezzel Azerbajdzsán nemcsak az örményeket, de Magyarországot, kormányát, népét és törvényeit is megalázó gesztust gyakorolt az erősebbek és gazdagabbak primitíven gőgös fölényességével.

Bennem, és a hazai örményekben nincs gyűlölet, csak megrendülés. A fájdalommal és gyásszal 1915 óta megtanultunk együtt élni. Senki sem kért tőlünk bocsánatot a genocídiumban legyilkolt milliókért, nagyapám szüleiért és testvéreiért. Azt hiszem a most történtekre sem lesz őszinte, szemünkbe néző felelet, csak mellébeszélés és  politikai süketelés...

Kedden délután várható hivatalos állásfoglalás és tájékoztató a hazai örmény kisebbség képviselői részéről, akik beszámolnak az elmúlt hét egyeztetéseiről, tiltakozásairól, és arról, hogy mi vezethetett idáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr634748737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dekatlon 2012.09.03. 13:07:14

Aljas dolog gyilkosokat pénz reményében hazaengedni.
Dilettáns dolog ezt így kommunikálni, legalább hivatalosan tiltakozhatnánk a kegyelme miatt.
Amatőr dolog, hogy lehet ingyen szoptunk, mert még semmit nem kaptunk, de mi már odaadtuk, amink volt..

Remek, remek magyar vezetés.

Viszont a világ örményei nem a magyar vezetést fogják beszopatni, hanem gazdasági befolyásukkal téged meg engem, akik erről nem tehetnek. Azért ez sem szép.

atesz 2012.09.03. 13:13:48

Egyetértek. A kormány lépése nem védhető, nem indokolható.

Dekatlon 2012.09.03. 14:05:06

@Dekatlon: helyreigazítás: tiltakoztak! De hogy!?! Alig találtam meg. Kommunikációs öngól, mivel ez egy kínos ügy, szét van hallgatva. Az országos médiában vagy nincs, vagy marginális. Ebből következik, hogy a tiltakozás is szét van hallgatva! Logikus, ha az ügy csendben zajlik, a tiltakozás is úgy fog.

Öregem, hogy miért nem pár tucat csimpánzt válaszottunk vezetőnek...

Dekatlon 2012.09.03. 14:07:25

Egy ilyen kiadatást jó előre be kell harangozni, hogy már az ovisok is fujják. Jó előre meg kell mutogatni az azeri fél írásos nyilatkozatát, hogy nem lesz kegyelem. Aztán kiadni.
Aztán, ha mégis van kegyelem, _nekünk_ telekiabálni a világot, hogy szerződésszegők.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.09.04. 00:49:39

Őszintén szólva félelmetesnek tartom akár az örmény akár az azeri oldalon az önreflexió teljes hiányát. És ez sajnos ebből a posztból is sugárzik.

Nagyon durva pogromok történtek 89-92 között Bakuban a helyi orosz és örmény kisebbségekkel, ez tény, a helyi örmény és orosz kisebbség fele vagy elmenekült vagy a pogromok áldozata lett.

De mindezt úgy említeni, mintha örmény oldalon - akár a régi Örmény SZSZK területén, akár Hegyi-Karabahban, akár a két térséget összekötő területen az örmény hadsereg és am iliciák ne végeztek volna teljes körű etnikai tisztogatást és ne irtották volna ki az utolsó szálig az ott élő tatár és kurd népességet, és ebben ne lenne személyes felelőssége a jelenlegi örmény elnöknek, az nagyon durván torz tálalása a történteknek.

De ugyanez a helyzet a két országban a másikkal szembeni gyűlölettel. Az örmények által írt oldalakon rendszeresen találkozom avval, hogy az "azeriek elképzelhetetlenül mélyen gyűlölik az örményeket". És ez igaz is. Csakhogy gyakorlatilag alig találkoztam olyan örményországi örménnyel, aki ne a különböző egyéb jelzőkkel feldíszített "disznó", vagy "majom" kifejezéssel utalna az azeriekre. (és a törökökre) A diaszpóra tagjai általában cizelláltabban fogalmaznak, de a különbség inkább csak stilisztikai.

Esetükben inkább az a helyzet, hogy minden jelenlegi eseményt, az 1915-17-es népirtás kontextusában kezelnek.
(pedig az azerieknek ehhez nem sok közük volt, tekintve, hogy ez idő alatt cári uralom alatt álltak, és éppen az örmények és oroszok pogromolgatták őket a Talat-pasáék által gründolt népirtás miatti bosszúra hivatkozva... persze a képhez hozzátartozik, hogy amikor az oroszok kivonultak akkor az azeri katonai alakulatok is legalább olyan sötét gazemberként viselkedtek, mint korábban a cári és örmény alakulatok.)

Igen, szar dolog, hogy beköszönt hozzánk egy tőlünk több-ezer km-re folyó konfliktus. Senki nem kívánta ezt. Az azeri valóban gyilkolt, így bűnt követett el. Azt a normává vált személyes traumákból és tragédiákból építkező, gyilkos gyűlöletté fajuló pszichózist hozta magával, (és vitte magával haza nyolc év után) ami az egész konfliktust jellemezte és jellemzi a mai napig is.

Értem, a szerző örmény identitását és hogy érzékenyebben reagál az ottani eseményekre. De biztosan indokolt a a nagypapa rokonait sújtó, immár évvel ezelőtti népirtást előcitáló túlspilázott mártírszerepben tetszelgő egyoldalúság?

Nem éppen az eseményektől távol levő, de egyik vagy másik néphez érzelmileg, identitásban kötődő szerep kínálna lehetőséget a hisztérizált történelmi narratívák helyett valamilyen tisztázó, tárgyilagosabb és előremutató szemlélet kialakítása? Hogy elindulhasson valamilyen higgadt párbeszéd törökök, azeriek és örmények között?

blogart · http://blogart.blog.hu 2012.09.04. 08:52:28

@ikaljan: Köszönöm a kimerítő elemzést, de látnod kell, hogy az örmények sosem voltak agresszorok - rendelhetsz ide zsákszámra történelmi adatokat, azok nem lesznek egy súlycsoportban az azeri és török részről elkövetett kegyetlenségekkel. A genocídium pedig sajnos még nem ért véget... csak eltelt 97 esztendő. A fejekben, a lelkekben, a gyűlöletben és a kimondatlanságban ott van, tart és pusztít. Évek óta dolgozunk azon, hogy legyen párbeszéd az értelmesebb felekkel szerte a világban. A most történtek ezt a munkát tették tönkre. Gondolkozz el ezen...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.09.04. 10:11:21

kedves blogart!
Nyilván az örmény történelemtudat az áldozatiságra épít, és arra, hogy sosem voltak "agresszor".
Az aduász e kérdésben a 1915-ös népirtás, amit valóban nem lehet überelni. (a Van-térségben törökök és kurdok ellen elkövetett örmény pogromok valóban eltörpülnek az Enver-Talat féle népirtás mellett.)

Csakhogy a helyzet az, hogy az örmény történelemtudat erre hivatkozva jogosultnak érzi magát bármi megtételére, bárkivel szemben. Te is azt említed, hogy "azeri és török részről elkövetett kegyetlenségek", noha az 1915-ös népirtásban, vagy az azt megelőző pogromokban az azeriek egészen biztosan nem vettek részt.
A mai azeriek korábban Perzsiához tartoztak, és onnan hódította meg őket a cári Oroszország a XIX: század második felében, és 1915-16 tájékán ők passzív és szenvedő alanyai voltak az eseményeknek, és éppen a cári és örmény csapatok által elkövetett pogromokat kellett elszenvedniük.
Ezt követően amikor az oroszok kivonultak a térségből,a vendettázás kölcsönössé vált, de az 1915-21 közötti időszakban az áldozatok mérlege örmény-azeri viszonylatban bizony bőven az azeriek felé billent. (miközben persze az örményeknek az egykori oszmán területeken a szinte teljes kiirtással kellett szembenézniük)

Ezek a száz évvel ezelőtti események, de SZU összeomlásával kapcsolatos konfliktusban sem mondhatod hogy az örmények által elkövetett atrocitások ne lettek volna egy súlycsoportban az azeriekkel.
(illetve akár mondhatod is, mert az örmények kb. egy nagyságrenddel több azeri és kurd civilt öltek meg vagy űztek el lakhelyéről, mint fordítva).

Nyilván abban, hogy kinek volt igaza a háborúban, eltérő narratívák lehetnek, ebbe most csak röviden mennék bele történelmi kitekintés nélkül.
Hegyi-Karabah az Azeri SZSZK-hoz tartozott, de örmény többségű volt, viszont mind mélyen beékelődött az azeri többségű területekbe. Ezért Hegyi-Karabah kb 150 000 fős örmény népességének Örményországhoz csatolása egyben egy kb 400 000 fő túlnyomó többségében azeriek (részben kurdok) által lakott terület elfoglalását és az ott élő teljes népesség kiirtását vagy elűzését jelentette.

No szóval lehet, hogy a zsákszámra hozott történelmi adatok nem érdekesek.
Nem érdekesek, mert veszélyt jelentenek a felépített nemzeti történelemtudatra.
Mert a háborús hisztériában bármi, ami nem felel meg a saját oldalt kizárólag mártírként és hősként, az ellenséget pedig szubhumán vérengző orkokként láttató nemzeti történelem szemléletnek, az nem a történelmi valóság "sine ira et studio" értelmezése jelenik meg, hanem az ellenségnek muníciót szolgáló érvanyagként.
És ez az, ami "fejekben, a lelkekben, a gyűlöletben és a kimondatlanságban ott van, tart és pusztít"

blogart · http://blogart.blog.hu 2012.09.04. 11:50:39

@ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról... Ez még nem jelenti azt, hogy tájékozott lennél a kérdésben. Nyilván kaptál egy sor PR anyagot, hogy "tudományos munkádban" feldolgozhasd. Felsorolt érveidet unásig ismerjük már, de semmi köze a tényekhez és az erkölcshöz. Mélyülj el picit jobban és legalább ilyen empátiával a keresztény, örmény diaszpórák történetében is. Miért élnek olyan távol hazájuktól, mit tettek le világszerte az asztalra tudomány, művészet stb. területén? Mit adtak a befogadó országoknak? Hogyan tettek és áldoztak a magyar szabadságért például: két vértanú Aradon. Kiss Ernő és Lázár Vilmos. Vagy 56-ban Pongrátz Gergely... Rá fogsz jönni, hogy más kultúrkör az örmény. Nem szokásunk baltával agyoncsapni alvó embereket, feldúlni házakat, gyerekeket, asszonyokat és férfiakat ölni (1890-2004-ig több lépcsőben, nemcsak 1915-17-ig, amire hivatkozol.) Tudom, hogy most eltávolodtam az eredeti tárgytól, de a kép ennyire összetett. Mint ahogy a baltás gyilkos elengedése sem egy egyszerű köztörvényes bűnöző kiadatási procedúrája, hanem összekacsintó cinkosság egy gyilkolásra buzdító, bűnöző állammal. Ezt kellene felfogni végre, mielőtt lekezelően legyintenél és próbálnál egyenlőségjelet tenni össze nem hasonlítható dolgok között. A legkevesebb, hogy méltó tiszteletet mutass az áldozatok emléke előtt. Gurgen Margarian emléke előtt is. Ő volt a baltás áldozata... Tudom, tudom mindjárt írod, hogy Gurgen Margarian meg lemészárolt több száz azeri családot és különben is gúnyos volt és szemtelen az azeri baltás gyilkossal...Minimum, hogy lecsapjuk a fejét...
süti beállítások módosítása