Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

Megváltó kistestvér

2008.05.21. 12:16 - blogart

A klónprojekt neve így szól: "Megváltó kistestvér!" És ezzel az ember betölti isteni szerepkörét. Saját porhüvelyünkből vétetett megváltót küld, hogy legyen őssejt, meg szerv utánpótlás, ha valami gixer miatt kérdésessé válna a létezés. A projekt értelmében a résztvevő újszölötteknek létrehoznak egy szervbankként működő ikertestvért, aki csupán embrionális szinten élheti meg az élet gyönyörűségét. Megváltó kistestvérünk tudta nélkül önfeláldozza magát fivéréért vagy nővéréért és lemond minden másról.


Nem fog pelenkásként oázni egy evésnyi tejecskéért anyu cicijéből, nem nézi tágra nyílt szemekkel, csodálkozva a zenélő pörgettyűt kiságya korlátján. Nem teszi tisztába szívéhez gügyögve senki. Nem fordul hátáról a hasára és vissza. Kis lábacskája puha hurkáit nem cirógatja anya és apa ismerős meleg ujjacskája. Egyáltalán nincs anya és apa! Nem ül fel, nem köpi ki a spenótot, nem nevet úgy gurgulázva, jóízűen, ahogy semmilyen felnőtt nem kacag. Nem fél a sötét szobában elalváskor a mese után. Egyáltalán nincs mese! Nem pancsol műanyag kádban, nem harapja meg kistestvérét, nem labdáznak együtt, nem olvas neki, nem játszanak ovisat, iskolást, papás-mamást. Nem tanulhat énekeket, mondókát, nyelvet, tudományt. Nem fogja ismerni Hófehérkét, sem Villám Mqueent, nem bámul fel a Holdra, nem takarja el a szemét a Naptól, atomvillanástól. Nem számolja az alvást karácsonyig, a nyusziig, szülinapig. Nem olvad el szájában a torta piskótája, harsogva nem haraphat az alma húsába, nem ropogtat láblógatva cseresznyét, s nem majszolhat sohasem epret. Nem tud meg semmit a világról: színekről, hidegről, szélről, esőről, közelről és a végtelenről. Ő mindenről lemond: mert jó gyerek. Mi mindentől megfosztjuk őt...

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr14480320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cinikus 2008.05.21. 13:14:21

Azért ne legyünk már ennyire demagógak meg rózsaszín puffancsok.

Gyógyitsunk is meg ne is, tegyünk jót mindenkivel, mi ?

Tessék már elfogadni hogy ma az orvostudomány erre képes, túl fognak lépni ezen a szinten, ha majd tudnak önállóan szerveket "növeszteni" lombikban. De ehhez őssejtkutatás kell, ahhoz meg e pillanatban ez.

Továbba csak az irjon ilyet meg ilyen kommenteket, aki még sose altatott el kutyát, kismacskát satöbbit. Merugye ha igen, akkor csak az áron vitatkozunk!!

FelekGyurcsanytolTeNem? 2008.05.21. 13:21:54

Jobb a csecsemőgyilkosság, nem?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.05.21. 13:24:28

Ez a jövő, de nekem nem kell. Persze nem tiltom meg hogy ilyeneket csináljanak maguknak az emberek, csak nekem nem kell, mert hányok tőle. Egyszer úgyis mindenki megdöglik, inkább az élet értelmét kéne kutatni, nem bulizni. Mert ügye az nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember azért hosszabbítaná meg az életkorát akár ilyen fos módszerekkel is, hogy még megnézhessen egy győzike részt, még ehessen egy jót, még bulizhasson egy jót stb. Nem pedig azért, hogy kutassa honnan jövünk, hová megyünk, van-e Isten és ilyesmi tabu kérdéseket, vagy kutassa azt hogy helyes-e Istent játszani.

gromit 2008.05.21. 13:30:29

hu, de csopog a nyal!

van vmi real-life hivatkozas egyebkent ?
vagy csak a "The Island" cimu sci-fi forgatokonyvére tamaszkodtal?

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.05.21. 13:31:47

na innen már csak egy lépés Huxley szigete...

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2008.05.21. 13:31:58

Hát nemtom, ha éppen olyan betegségem lenne éppen kisgyerekes anyukaként, vagy netán várandósan, ami ezzel kiküszöbölhető, élnék vele. Ha öreg lennék vagy még ily módon sem gyógyítható beteg, és nem lenne rá különösebb okom, hogy életben maradjak (mint pl. kisgyerekem van), akkor nem érdekelne, mert nem akarok örökké élni, és az én életem titkát úgyis tudom, ha meg vége lesz, nincs mit megbánnom. Hogy Isten van-e? Nincs. Így nem is kell rajta gondolkodnom. :)

beleszolok 2008.05.21. 13:40:24

Mondjuk végstádiumú máj vagy vesebetegként megkérdezném újra a posztíró véleményét, ha már 6-8 éve nem vizel, hanem heti három alkalommal 4 órát eltölt dialízissel, miközben a csontjai szép lassan atomjaira hullanak. Lehet, kicsit másképp nézné a dolgokat.

Dekatlon 2008.05.21. 13:48:09

Ez a nyálas, demagóg, hatásvadász, tündibündi cukorszirup az összes ellenérvünk a dolog ellen? Mert ha nincs más, holnaptól be kéne vezetni.

marcello3 2008.05.21. 13:55:00

Csak azt lehet megölni ami meg is születik. Egy embrió pedig bármilyen szörnyűen hangzik is nem élőlény.

Vladislav 2008.05.21. 13:55:47

Ha már ennyire etikusak és jók szeretnénk lenni akkor klónozzunk kihaló félben lévő állatokat.

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.05.21. 13:59:59

Dekatlon
Ez nem vitára bocsátás. És nem is komment. Leírtam, ami egy hazai rádióban a hírek között elhangzott. Utána néztem. A hír igaz. Az egyesült királyságban törvény adta lehetőséggé vált ember és állat keresztezése, s az embrió két hétig történő életben tartása. Tovább tilos, el kell pusztítani. A gyógyítás szép dolog, meg a kutatás is. Az lesz a nyerő, aki ezt a mostani "lépést" mellőzi és máshogy jut el a megoldásig. Nyálas, hatásvadász, tündibündi, cukorszirup? Pont, mint egy drága kisbaba.

beleszolok 2008.05.21. 14:02:45

Inkább az lesz a nyerő, aki meglép olyan lépéseket amit mások nem.

szkeptikus 2008.05.21. 14:03:51

ad 1. vallásosoknak nem kötelezö, nem létezö isten szerepkörét nem tölti be senki.

ad 2. az embrió nem csecsemö. tudtommal az abortusz sem tilos. Na meg a fogamzásgátlás sem.

ad 3. na mármost akkor hogyis? embrionális szervkezdeményket akarnánk csecsemökbe/gyermekekbe átültetni? Na az azért nehéz lesz.

ad 4. Akkor mi legyen a börátültetéssel. Mint pl. saját növesztett bör, stb.

Tilcsuk be a véradókat! ja és ne gyógyítsunk senkit. attól edzödik az ember ha beteg. testben és lélekben.

Még szerencse, hogy értelmes emberként mentes vagyok efféle babonáktól.

kovacs akos 2008.05.21. 14:14:39

Üdv!

Akár hiszitek akár nem ott bent az már egy élet!
Emberek által kitalált konvenció hogy a születés az élet kezdete, mint ahogyan az is hogy a halál az élet vége.
Ő odabent már él és növekszik és reagál mindenre!
A "cukorszirup" bárki lehet közülünk.

Akos

Név 2008.05.21. 14:16:45

"Mi mindentől megfosztjuk őt..."
Végignéztem, ahogy édesapám éveken át haldoklott. Utolsó hónapjait öntudatlanul, erős fájdalomcsillapítók hatása alatt "élte" meg.
Egyetértek az utolsó mondattal. Mi mindentől megfosztjuk... az élő embereket... a tisztességes élettől, haláltól...

Név 2008.05.21. 14:20:29

Kedves Ákos!

A petesejt, és az ondósejt is él. Vagy nem? Nem a születés az élet kezdete, ez egyértelmű.
A fenti kettő között kell húzni egy értelmes, mindenki által elfogadható határt, amíg nem élet, és amikortól már élet(kezdeménynek) lehet nevezni. Ez előtt lehessen kísérletezni, és utána már nem.

szkeptikus 2008.05.21. 14:25:48

Ákos,

te még sosem csaptál agyon szúnyogot?

Azt a 14 napot nem véletlenül találták ki, addig az embrio tk csak egy sejtcsomó. Bár élet tényleg van benne.

endike,

akár hiszed akár nem, az élet "értelme" az hogy együnk egy jót, meg bulizzunk egy jót. Söt, a célja is az. Hogy honnan jöttünk azt tudjuk és nem megyünk sehova. Utolsó ke´rdésedre meg már kaptál választ fentebb.

dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.05.21. 14:33:15

marcello3,

Egy embrió nem élőlény? Te is az voltál valamikor, akkor most te sem vagy élőlény? Ha mégis élőlény vagy, akkor hol változott meg a dolog?

Többeknek:

A post nem arról szólt, hogy bárkit is meg kéne akadályozni a gyógyulásban, hanem arról, hogy mit tart és mit nem tart a szerző vállalhatónak ehhez. Ez minden más beavatkozásnál is felmerül a beteg oldaláról (pl. műtét kockázata nagyobb, vagy a műtét el nem végzéséé?), és a modern gyógyeljárásoknak hála, egyre többször merül fel egy másik, "vétlen" személy oldaláról. Olyanra gondolok pl., hogy a frissen felismert rákos kismama nem kezelteti magát, hogy a betegség kiderülte előtt fogant gyermeke megszülethessen (megtörtént Olaszországban). Egy másik példa lehet az, aki közeli rokonának ad szervet (pl. vese), egyes esetekben ui. a kilökődés veszélye kisebb lehet (kevesebb az eltérő antigén). És negatív példa az a remélem, csak urban legend a nagyáruházakban szervátültetési céllal elrabolt gyerekekről, ill. a 3. világ országaiban szintén donornak eladottakról. Egyetértek blogarttal, ez nagyon fontos téma. És hát a gyerekekről nehéz érzelemmentesen nyilatkozni...

BiológusBandi 2008.05.21. 14:45:55

Emberek... Legalább ekkora etikai vitát váltott ki az első vakcina is. Mellesleg mindenki ai meg akar halni etikusan az nyugodjon békében. Majd ha húszkilós agonizáló roncs leszel, újra megkérdezlek. Kurva könnyű okosnak lenni egy puha fotelben egésségesen. Önző seggek vagytok, már elnézést. Én azon vagyok hogy emberek életben maradjanak és a betegségeket meggyógyítsuk.

Dekatlon 2008.05.21. 14:48:37

blogart 13:59:59

Egy drága kisbabának van rá mensége. Te már nagyobb vagy, mondhatnál észérveket a dolog ellen. Gondolom vannak.

Az érvelésed lecsupaszítva egyelőre így hangzik:
1. A kisbaba szép.
2. Ne klónozzunk embriót.

Nekem 1.-ből sehogy se következik 2.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.05.21. 14:54:28

Honnantol ember az ember? Miert lenne ember egy embrio? Az lehet, ha hagyjak. Kiverni is gyilkossag? Es menstrualni?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.05.21. 15:02:04

Szkeptikus, ha te alapos ember vagy, életedet az igazság keresésével töltötted akkor én becsüllek téged.

avogadro 2008.05.21. 15:03:11

szerintem ezzel nincs semmi erkölcsi gond, ha pl majd egy szivet csinálnak majd valakinek (teljes test nélkül), akkor is höbörögnek majd?

Cinikus 2008.05.21. 15:06:56

Látom páran megint a vallás felől közelítik meg a dolgot. Meg lehet itt akadémiai vitákat folytatni hogy honnantólé élőlény az élőlény meg ember az ember.

Biológiailag két darab sarkalatos pont van:
1. él = növekszik, önálló hely(zet)változtatásra képes
2. öntudatra ébred.


Ahogy láttam, azzal senkinek nincs gondja hogy élőlényt öljön, csak a majdani öntudat zavar egyeseket.

Az ilyen moralizáló alakoknak csak az előttem szólókat tudom idézni röviden: fogamzásgátló? óvszer? szúnyogirtás? a kocsid szélvédőjére felkenődő bogarak? csirkepaprikás? ja hogy ezek nem gyilkosságok, mert kényelmes és neked nem fáj, meg nem népszerű téma... meg hogy lehetne csirkehús nélkül élni...

Megint csak az áron vitatkozunk és azon hogy megöljünk-e egy leendő csecsemőt, vagy pár tíz (mert nyilván nem napota fog megtörténni) embrió halála árán eljussunk a szervek reprodukálásig, az Alzheimer, az izomsorvadás és a többiek gyógyításáig, emberek millióinak megmentéséig.

Arról nem is beszélve hogy a szervátültetés céljából történő megvalósítás esetén a célszemélynek élnie kell még 2-3 hónapot, ami csecsemőknél nem mindig jön össze, ha ekkora betegséggel születnek.

Inkvizítor 2008.05.21. 15:36:59

Az ilyen demagóg emberek miatt tart az emberiség ott, ahol. Ha nincs a két világháború, ma még mindig gőzmozdonnyal és lovaskocsival járnánk. Pármillió ember halála árán internetezel és melegíted a mikróban a kaját. Leszarom az embrionális tesómat, ha nekem tőle van új szivem vagy májam. Az ilyen szerencsétlenek túl sokszor nézték meg "A sziget" c. filmet. Endike, te meg menj vissza a shit gyülibe.

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.05.21. 15:57:10

Dekatlon
Az én olvasatomban nem ezek következnek és nem ebben a sorrendben. De mondom, barátom, ahogy már előbb is írtam: nem vitaindítónak szántam a postot, úgyhogy nem fogok érvelgetni.
Inkvizitor: Mert te nem vagy demagóg... Jó neked. Én szegény szirupos demagóg, aki miatt itt tart a világ...hát már erről is én tehetek? És ha elfogy az olaj, arról is. Meg a náthádról is?

szkeptikus 2008.05.21. 21:43:34

endike,
igyekszem alapos lenni, néha sikerül valamennyire.
ez az igazság keresése meg egy igen fura kérdés.
Mert az igazság az hogy 42. Ugye?

kovacs akos 2008.05.22. 09:16:45

Félreértések elkerülése végett:

Mondhatnánk azt is hogy bocs ilyen az élet, van akinek jó van aki meg szenved, de azért mégesem ilyen egyszerű.
Az életben rendeteg borzalmas dolog is örténik velünk ami ellen keveset tehetünk, viszont tanulhatunk belőle.
Számtalan élőlény (ember is) halt már meg borzalmas orvoskísérletek következtében, és bár felhasználjuk a tudást amit így szerzett az emberiség, ami szintén a tanulás része, de ez nem jogosít fel senkit arra, hogy célzatosan tovább öljön vagy olyan kísérleteket folytasson a tudományra hivatkozva, ami ellenkezik az élet tiszteletével (és itt minden élőlény életét értem sőt a sajátunkat is, mert hát azért lássuk be az élet nem csak bulizás meg mókázás) Nagyon sok hibát követünk el az életünk során ami más élőlények esdetleg emberek életébe kerül, sőt saját magunk életét is károsítjuk, de ez nem jelenti azt hogy helyesen tesszük és nem ad igazolást arra hogy folytassuk csak nyugodtan.
Ha semmi sem késztet arra, hogy más módon éljünk és esetleg az élet tisztelete mellett szerezzünk információt és tudást akkor hol a vége.
Mi az életünk ára? Ha nem tudom nem fáj?
Ki mondja meg hol a határ?
Valóban érdekes kérdés, hogy gyógyíttatnád-e magadat ha tudnád hogy adott gyógymód kifejleszésének mi volt az ára, de ez pusztán moralizálás.
Ha már megvan a tudás módodban áll használni vagy elutasítani annak használatát, de milyen érzés lenne ha mások gyógyulása érdekében valakik úgy döntenének, hogy te leszel a donor és még csak nem tiltakozhatsz?
Nem azzal van baj hogy az ember élni szeretne minél tovább, mert ez az életünk alapja, de kell hogy legyenek határok, és nem olyanok amiket embercsoportok érdekek mentén állapítanak meg hanem olyanok amik belőled onnan belülről fakadnak.
Bizonyos dolgokat nem teszünk meg és nem azért mert tilos hanem mert úgy gondoljuk ott bent, hogy nem helyes.
Természetesen mindenki másképp is gondolhatja hogy mi helyes és mi nem, amit leírtam az csak az én véleményem és nem szükségszerű velem egyetérteni.

Üdv: Ákos

süti beállítások módosítása