Blogart blogmagazin

Ez egy szubjektív blogmagazin. Ha mindenki itt van, akkor kezdjük. Üdv, mindenkinek! Artinton professzor vagyok. Aki ismer tudja, mit képviselek. Ehhez tartom magam. Kollégám Hampfri Blogart szemtelen száguldó riporterem. Az ő dolga a kavarás. Én mégsem pattoghatok csak úgy ide-oda, ahogy a szürke hétköznapok diktálják.

Friss topikok

  • Perillustris: @blogart: www.blikk.hu/blikk_aktualis/leszakadt-a-plaza-mennyezete-2116821 :o (2012.10.28. 20:57) Allee hopp! - Az elsietett Pláza
  • blogart: @ikaljan: O.k. a párbeszéd elkezdődött. Nyilván te megkapsz minden információt a másik oldalról..... (2012.09.04. 11:50) Örményt ölni Magyarországon...
  • stalker73: @allegretto23: like (2012.07.31. 00:32) A RABLÁS ÚJ KOREOGRÁFIÁJA
  • IGe: "Éhes volt, bement, ellopta, lebukott. Hirtelen felindulás, pillanatnyi elmezavar. Médiahekk, pr-a... (2011.02.10. 14:45) Bakács mérlege
  • Bárzongorista: Mi azért az alsó- középrétegben vagyunk... (2010.07.09. 17:28) Koldusmarketing

Időutazás az MTV-n - Euróvízió vazzeg?!

2008.02.11. 12:19 - blogart

Címkék: blog budapest kritika pop tévé televízió

(Ugyan nem mozogtak visszafelé a szereplők, de azt hittem a Csinibabát látom.
George Melbrook - New York Times :))))

Ez lenne a könnyűzene és a televíziózás  huszonegyedik századi találkozási pontja? Kezdő Előadó, messzire kerüld el az ambíciózus szerzőket, akik nevüket adják a televíziózás őskorszakának üledékébe ragadt intézményhez -  vagy inkább annak magyar megfelelőjéhez - az eurovíziós dalversenyhez. Én nem tudom miért nem kapott Rudi Zoltán fizikai Nobel díjat az időgép feltalálásáért, de egy biztos: hétről hétre nézők millióit lövik vissza évtizedekkel korábbi időkbe, hogy az ember fia azt sem tudja hol van hirtelen. A furcsa déja vu-n a műsorvezető választás sem segített (Aszfaltbetyár "jófejpincérvoltam" Levente és Novodomszky Hírekszerelmese Éva tökéletesen össze nem illő, feszélyezett párost alkottak.) Az ehhez dukáló technikai katyvasz pedig pont olyanná tette a gálát, mint az első szépemlékű tévés élőadást 1957-ben. De könyörgöm: most 2008-at írunk, s a közszolgálati csatornán még mindig a "falura jó lesz" hakniszemlélet uralkodik: kötelező körként letudott szarakodás - ezt is meg kell csinálnunk vazzeg - ha már van itt ez a rendszeresen visszatérő uniós nyavaja, amihez nyilván egy rakat pént is címkéznek.
Annyit - bár ez nem újdonság -  ismét megállapíthattunk, hogy műsorkészítés szempontjából maradtunk a hetvenes évek színvonalán és nem kedves nézőink, ez nem a divatos retro jegyében történik: ennyit tud technikailag és kreatív szempontból a királyi, de nem azért mert nem lenne tehetsége többre: ennyit akar teljesíteni és ennyit várnak tőle, odafent is és sajna egyre inkább a nézők is. Akárcsak dalszerzőink és jobb sorsra érdemes, futtatott énekeseik - kivétel talán Szekeres Adrienn, akinek az arcán kiütköző csalódottságáról tanulmányokat lehetne írni -. Valahogy évtizedek óta abban a hiszemben próbálkoznak fesztiváldalokkal, hogy azoknak nyávogó, esztrádhangulatú, szocreál bénaságnak  kell lennie, mert ha nem akkor össze kevernék a magyarokat valamilyen tehetséges népséggel és akkor még ki tudja mi történne. Érdekes, ha véletlenül valami sorból kilógó dal kerül ki a nemzetközi porondra általában jó a fogadtatás: lásd Friderika, vagy Rúzsa Magdi, akik akkor valószínűleg üde színfoltjai voltak a nagy megmérettetésnek. S nem lehetett őket összekeverni a szlovén, szerb, albán, montenegrói protezsáltakkal... Még az a szerencse, hogy volt a héten Grammy is, meg lehet sétálni is a gyerekekkel a téli napsütésben és a hétvégén kiszellőztethettük fejünkből a hetvenes évek áporodott levegőjét...
Hampfri Blogart

A bejegyzés trackback címe:

https://blogart.blog.hu/api/trackback/id/tr8334761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.02.11. 14:06:01

Szerintem óriási kár volt az MTV-nek elmozdulni abba az irányba, amit a kereskedelmi tévék is már csak erőltetnek. Biztosan lenne még normális műsor, amire igény is volna, és az sem baj, ha akkor nem éppen az döntötte a nézettségi csúcsot. A közszolgálatnak az volna a célja, hogy adott esetben kielégítem azt a 100.000 embert is, aki nem a Győzike showra vágyik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.02.11. 14:32:09

"ha már van itt ez a rendszeresen visszatérő uniós nyavaja, amihez nyilván egy rakat pént is címkéznek."

"Szerintem óriási kár volt az MTV-nek elmozdulni abba az irányba, amit a kereskedelmi tévék is már csak erőltetnek. "

Azért nem tudom, mennyire vagytok tisztában a a verseny hátterével. Ez nem uniós nyavalya, nem kertévés baromság, hanem több évtizedes hagyománya a kontinens közszolgálati televízióinak.

hu.wikipedia.org/wiki/Eurov%C3%ADzi%C3%B3s_Dalfesztiv%C3%A1l

No persze ettől még a kritika javarészt ül. Viszont szerintem nem főleg a közvetítés és a showműsor tekintetében voltak hiányosságok, hanem inkább a dalok színvonalában. Ha nem umbuldázás volt a szavazás végeredménye (és itt nem a tévét vádolom csalással, inkább a győztes környezete ruházhatott be egy nagyobb tétel feltöltőkártyába), akkor arról lehet szó, hogy most visszaütött az, hogy a köztévét inkább az öregek nézik, és az ő ízlésüknek ez a dal felelt leginkább meg.

velúr 2008.02.11. 15:04:54

Ezek ugye a "hazánkat lejárató senkik", ahogy itt írva vagyon?
napielet.hu/napi/rovat/kultluk/1755/hazankat_lejarato_senkik
Gratula!!!

dwazz 2008.02.11. 15:14:08

Ti néztétek a tavalyi Eurovíziós dalfesztivált? Szinte minden nemzet olyan szánalmas gagyi szemetet vitt, hogy én éreztem magam kellemetlenül. Szóval ez nem magyar betegség, hanem egyszerűen az Eurovíziós Dalfesztivál ilyen... ciki.

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.02.11. 15:29:59

Ma hallottam Szekeres Adrienn nyilatkozatát a rádióban, amiben a verseny tisztaságát nehezményezte, sőt konkrét példákat is említett. Erről nem tudtok valamit?

Egyértelműen neki kellett volna nyerni, mégha az ő dala sem feltétlenül az a "sorból nagyon kilógós és valami újszerű " fajta volt. De nem emiatt sajnálom, hogy végül egy számomra baromira ellenszenves nőszemély nyert, hanem mert abból, amit elmondott, egyértelművé vált, hogy az illettő hölgy nem teljesen tiszta versenyben nyert.

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.02.11. 15:34:06

Mégegy gondolat. Nem teljesen mindegy, hogy ki jut ki? Ez rég nem a dalok versenye, hanem a földrajzé ....

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.02.11. 15:37:59

A zsűrinél Szekeres Adrienn lett az első, Csézy a második. A közönségnél fordítva, így az összpontszámban holtverseny lett közöttük, amit az döntött el, hogy a közönség kire adott több szavazatot.

Részletek:

www.zene.hu/cikkek/cikk.php?id=11443

xorsi 2008.02.11. 15:40:49

Nekem is feltunt hogy az egyik ex-eurovizios fiucsapat ismerte a gyoztes dalt. Ott enekeltek egyutt a gyoztessel a vegen.

Vagy ilyen jok lennenek, h. masodik hallasra mar szolamokat enekelnek a dalhoz?!?!?!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.02.11. 15:44:35

Azok a fiúk a hivatalos háttérvokalisták voltak, ott voltak a színpadon az előadás közben is. Az ex-eurovíziós a zongorista volt, aki egyben a dal szerzője is. Egyiküktől se váratlan a dolog, hogy ismerte a dalt :-)

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.02.11. 15:53:07

Fedor, közben megnéztem a blikk honlapját, noha nem gyakran járok oda, de sejtettem, hogy ezúttal találok ott valamit. Igazam lett. És el is gondolkodtatott Szekeres Adrienn férjének nyilatkozata. Csézyre többen szavaztak, noha szinte a semmiből jött, mint az ország egyik legismertebb énekesnőjére? Érdekes...

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.02.11. 15:53:47

Fedor!
Akkor ez egész jó kis kaláka. Összedobták...Azt hiszem a kulcsszó a jogdíj...:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.02.11. 15:57:46

"Csézyre többen szavaztak, noha szinte a semmiből jött, mint az ország egyik legismertebb énekesnőjére?"

Csak magamat tudom idézni az oldal tetejéről:

"Ha nem umbuldázás volt a szavazás végeredménye (és itt nem a tévét vádolom csalással, inkább a győztes környezete ruházhatott be egy nagyobb tétel feltöltőkártyába), akkor arról lehet szó, hogy most visszaütött az, hogy a köztévét inkább az öregek nézik, és az ő ízlésüknek ez a dal felelt leginkább meg." Ehhez jöhet még hozzá, hogy állítólag csak országosan ismeretlen, Borsodban "világsztár", és ha egy egész megye összefog :-)

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.02.11. 16:12:33

Abban igazad van, hogy az idősebb korosztálynak a Csézy-dal felel meg inkább, csak éppen talán ők annyira nem szavaznak, max családonként egy sms-sel. (már ha sms-eznek) De a feltöltőkártyás ötleted nagyon logikusnak tűnik, főleg ha volt a kártya mellé esetleg más is.:)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.02.11. 16:39:16

Az a kevés is elég, ha a fiatalok szavazata még kevesebb... Ha a tinédzser korosztály nézte volna a műsort, semmi se mentett volna meg bennünket a Lolától :-) A vicc egyébként az, hogy

a) bármennyire is fáj ezt kimondanom, a tavalyi Eurovízió alapján szerintem jobban jártunk volna vele
b) Az ő dalát is a Rakonczay írta :-)

Rainbow · http://www.monimovies.blogspot.com 2008.02.11. 16:58:57

Végülis teljesen mindegy, mert a Skandinávok úgyis egymásra szavaznak (vagyis egymásnak adnak maximum pontot), Benelux Államok szintén, a Balkán dettó. Számít itt egyeltalán, mi a dal? Tavaly a "Molitva" totál koppintásként is nyerhetett. Mindegy itt már minden .... Úgy tűnik, eljárt az idő a fesztivál felett.

Évek óta nem termel ki akkora sztárokat, mint sok-sok évvel ezelőtt, már nem akkora úgy az egész a zenetévék és a net korában.

Ráférne egy alapos reform.
süti beállítások módosítása